úterý 13. prosince 2016

Band-in-a-Box pro hudební výchovu na ZŠ, ZUŠ a soukromé hudební školy

Na úvod k BIAB

BIAB (Band-in-a-Box) není jen inteligentní automatický doprovodný program pro moderní multimediální počítače. Můžete na něm přehrávat libovolné množství skladeb v různých stylech. Z vlastní zkušenosti vím, že tento program Vám umožní celou řadu činností, ke kterým by jste podle rozsahu svých hudebních dovedností potřebovali buď celou kapelu nejlepších hudebníků, špičkového učitele nebo aranžéra Vašich skladeb.

Na stránkách PG Music, Inc je jedna celá sekce věnovaná učitelům hudební výchovy a hudebních škol v odkazu Educators.

Přímo pro akreditované hudební školy existují dokonce zvýhodněné balíčky BIAB tzv. LabPAKs a speciální fórum s hudebními materiály a cvičeními pro hudební výchovu a nauku. Po ověření akreditace nebo registrace školy (i soukromé) je možno tyto baličky také zakoupit v mém českém zastoupení společnosti PG Music, Inc.

Co  BIAB do hudební výchovy přináší?

Studenti, Vyučující, Lektoři, hudebníci a také skladatelé a autoři textů na BIAB a RealBandu nejvíce používají a oceňují :
  • Rychlé zapsání nové skladby nebo lekce cvičení (pokud ještě neexistuje např. v MIDI) a jeho podkladu s profesionální a plně automatickou aranží ve zvoleném hudebním stylu;
  • Generování takové originální skladby a to včetně snadné a současného pohledu na notový zápis, tabulaturu, 
  • Možnost využití průvodce Generování "Improvizovaných sól" podle zvoleného hudebního stylu, hudebního vzoru známého sólisty a zvolené úrovně dovednosti žáka; Samozřejmě i spousty technik pro postupné naučení a zvládnutí sóla;
  • Vizualizaci hmatníku strunného nástroje a klaviatury a dynamické změny tempa, opakování, krokování tónů i akordů, transpozice, repetic a jiných hudebních technik.
  • Získání přístupu k již vytvořeným skladbám a lekcím např. výuka jazzových postupů jako II-V-I ve všech tóninách
  • Šablony spousty hudebních stylů od Vážné hudby přes Jazz, Blues, Country, Pop k moderním formám ne jen Rockové hudby a to tisících dostupných pod-stylech zaměřených na speciální techniky aranžování a produkce dle těchto stylů, autorů. Z vlastní zkušenosti tuto vlastnost BIAB oceňuji, když jsem donucen žákům připravovat podklady a aranže dle jejich výběru v hudebním stylu, kde sám nejsem erudován.
  • Toto vše jako špičkovou počítačovou hru mohou dělat i samotní studenti a žáci a zažít tak radost s vlastního tvoření a praktikování hudby.
  • Hotové sklady je možno cvičit s počítačem emailem zaslanými notami nebo celými aranžemi, nebo v chytrém mobilním zařízení IOS nebo Androiod s naší k tomu určenou aplikací.
  • BIAB komunikuje s jinými hudebními aplikace v průmyslovém hudebním standartu MIDI, MusicXML, PDF, podporuje tvorbu i použití MP3, WAV a dalších používaných formátech digitální hudby
  • Sluchová cvičení a hry pro začínající hudebníky přímo v BIAB
  • Program BIAB a RealBand (sekvencer jako 48-stopé nahrávací studio) není sice v češtině a jeho zvládnutí je snadné. 
  • Možnost nahrání skladby pomocí MIDI nástroje (osobně používám MIDI kytaru, nebo MIDI klávesy) a také dříve než začnu skladbu sám psát prohledám (vygooglím na internetu)  zda již zadarmo nebo za dostupnou cenu neexistuje. V MIDI formátu skladu načtu a potom již jen upravuji svoji aranži a styl.
  • Možnost použití průvodce pro transkripci harmonie skladby (Chord Wizardz existující zvukové nahrávky v MP3 nebo WAV, která umožní vyzískat harmonii skladby v akordových značkách a basovou linku a tu pak dále rozvinout ve vlastní aranži.
  • Možnost použití průvodce pro vygenerování vokálů a vícehlasů nástrojových sekcí, podle profesionálních šablon mapujících techniky vedení hlasů podle zadané harmonie a melodické linky;
  • Reálné zvuky v podobě tzv. Real Tracks a Real Drums, jsou skutečné kvalitní zvukové audio nahrávky od nejlepších světových studiových hráčů na špičkové studiové hudební nástroje, kterými je možno "osadit" vlastní finální aranže a hudební podklady pro jakýkoliv účel a to především pro profesionální a věrný zvuk na absolventské koncerty a přehlídky při absenci kvalitní kapely ve zvoleném hudebním stylu; Především nové a aktuálně distribuované RealTracky v posledních verzích od verzí 2016 mají i zabudované i tzv. RealCharts, které umožňují do skladby zadat přesnou notaci i správný prstoklad hry na strunný nástroj nebo klávesy; Takto humanizované skladby znějí neuvěřitelně autenticky !!!

Obsah balíčku LabPAK

LabPAK balíčky jsou speciální cenové balíčky pro školské organizace (Zařazené do sítě škol ČR nebo SR), Základní umělecké školy a soukromé hudební školy (YAMAHA).
Cenová výhoda spočívá především v tom, že školy za cenu dvou licencí mají právo k užití 5-ti licencí (minimální počet odebíraných licencí v jednom balíčku je 5)

Balíček Pro je v podstatě základní balíček, určený především pro uživatele, kteří nehodlají využívat všechny poslední vymoženosti programů BIAB a Real Band (šablony stylů pro všechny hudební styly, reálné bicí a zvuky a další doplňky) a podstatě potřebují nosné základní funkce pro aranžování hudby a stačí jim pro cvičení kvalitní MIDI zvuky. 

Pokud ale potřebují konkrétní sadu stylů, RealTracků, nebo jiný doplněk mohou si ho koupit i jednotlivě za cenu kolem 29 USD.

I tak má již tento základní balíček PRO verze pro WIndows bohatou výbavu se kterou určitě stojí za to pracovat :
  • Band-in-a-Box 2017 - samotný program
  • RealBand 2017 - 48-mistopé nahrávací studio
  • Pro RealCombos: Více jak 30 RealTrack nástrojů v 9 skupinách a RealDrums Sadu 1.
  • MIDI Styles sady 0–3 a dalších 100 různých: Více jak 300 MIDI stylů celkem.
  • MIDI Soloist sadu 1: 100 MIDI sól pro různé hudební nástroje.
  • MIDI Melodist sadu 1: Více jak 50 MIDI šablon Melodists.
  • Loops sadu 1: Smyčky s přirozeným zvukem a bicími nástroji
  • MIDI sady nových SuperTracků č 1–3: Tedy všechny současné MIDI SuperTracky, 46 jednotlivých MIDI stylů celkem.


Ceny LabPAK balíčků v ČR:

Ceny jednotlivých balíčků jsou u PG Music, Inc, stanoveny v USD a jejich aktuální výši si můžete prohlédnout na tomto odkaze včetně jejich vybavení doplňky:


Obecně balíčky LabPak na 5 licencí stojí:
  • ProPAK         :   260 USD
  • MegaPAK        :   550 USD
  • EveryThing PAK : 1 100 USD
Naše české zastoupení může prodávat pouze oficiální „krabicové“ verze programů firmy PG Music Inc a není možný tedy nákup s variantou stažení z našich stránek. Při požadavku na rychlost zakoupení přímo ze stránek PG Music Inc můžeme nabídnout tuto službu jako placenou asistenci. Program se dodává na těchto nosičích. Pro orientaci ve výběru vhodného balíčku a cenovou kalkulaci se můžete obrátit přímo na autora tohoto článku.

  • 1 DVD (cca 4 GB dat a licenční ujednání
POZOR:"k cenám v USD je nutno dopočítat přepravu na balíček z Kanady (cca 30$), clo a DPH viz cenové podmínky k cenám na PG Music Inc




Žádné komentáře:

Okomentovat