sobota 17. prosince 2016

Band-in-a-Box Základní pojmy 1. Část MIDI Styly

Na Úvod

Hudební program Band-in-a-Box (dále jen  BIAB) je v současnosti úžasně komplexní a mohutná hudební aplikace, která za více jak 20 let vývoje už zdaleka není jen generátor hudebních doprovodů, kdy jen napíšete akordy, počet taktů, tóninu a opakování, zvolíte styl a vše je hotovo. BIAB  je v současnost zhmotněné know-how špičkových světových hudebníků a hudebních škol jako je např. Berkley.

V tomto článku bych rád popsal základní pojmy, které je dobré znát před výběrem vhodné verze balíčku BIAB a jeho doplňků (Add-Ons), případně dalších produktů z vývoje kanadské společnosti PG Music, Inc, kterou v CR zastupuji.

Band-in-a-Box

  • Je hlavní komponenta této počítačové aplikace, která přináší dynamický pohled na Vaše skladby z různých úhlů použití, pro aranžování, studium, vizualizaci hudebního nástroje a pohledů na notový zápis včetně tabulatur, dirigentských partů až po různé formy zobrazení samotných not (barva, označení tónů, interval noty v stupnici a pod).  BIAB určitě není primárně další tzv. Notační program. Jeho zobrazení notového zápisu včetně tisku zcela jistě neuspokojí všechny nároky a Ti kteří používají např. notační program FINÁLE, by asi BIAB ihned zatratili. V tomto aspektu především pro výslednou publikační činnost na profesionální úrovni bych bych BIAB ani nepořizoval. 
  • To co ho dělá jedinečným je jeho schopnost aranžovat hudbu v ničím neomezeném počtu hudebních stylů (Genres) a to i těch, které ještě neexistují a uživatel si je sám s pomocí nástrojů BIAB sám může nadefinovat nebo poskládat z jiných již existujících, které nový styl  ovlivnily. Volba hudebního stylu (Šablony stylu) je tedy základním stavebním kamenem práce s aranžovanou skladbou v BIAB.  K tomu je třeba ještě doplnit, že takových definovatelných nástrojů pro práci s aranží je v BIAB daleko více jako např. průvodci generování improvizovaných sól, průvodci pro generování vokálů a nástrojových sekcí a další.


MIDI Styly (MIDI Styles)

MIDI Styly jsou tedy nejvýznamnější komponentou každé aranžované skladby a z hlediska rozhodování, který balíček BIAB si koupit existují v podstatě dvě varianty. 

  1. Nejmenší a nejlevnější balíček BIAB  označený "PRO" má v současné verzi cca 400 základních a samostatných MIDI Stylů, které ovšem i pro nejnáročnějšího uživatele znamená měsíce studia pří jejich komplexním;  
  2. Na straně druhé jsou všechny "vyšší" a dražší baličky, které začínají balíčkem MegaPACK, který v současné obchodní politice PG Music již vždy obsahuje úplně všechny MIDI styly z dílny PG Music. Těch je v současné verzi více jak 2 tisíce;
MIDI styly jsou uspořádány do speciálních sad, které jsou vedle cenového zahrnutí do obchodních balíčků BAIB (PRO, MegaPAK, PlusPAK, UltraPlusPAK, EverythigPAK, AudiophilePAK)  i samostatně v prodeji jako doplňky, kdy sady zahrnující desítky jednotlivých stylů stojí jednotně 

29 USD  (cca 800 CZK)

a můžete si dle svých individuálních potřeb dokupovat a integrovat do svého BIAB. Tyto balíčky jsou z praktického hlediska uspořádány z hlediska uceleného a Vámi preferovaného hudebního stylu.

  • Sady MIDI Stylů jsou dostupné v celé řadě hudebních stylů, zahrnujících Jazz, POP, Rock, Latinu, Klasickou hudbu, World Music, Blues, Bluegrass, Country, New Age, Techno, Metal a v podstatě téměř vše co neuniklo ve světové hudební historii vývojářům PG Music.  To co jim uniklo často vykrývají externí dodavatelé těchto stylů nebo i někteří s nejzkušenějších uživatelů na celém světě.
  • V každém samotném MIDI stylu jsou zabudovány pravidla (Patterny), všechny podstatné znaky hraní skladby především z hlediska celé rytmiky (doprovodný nástroj a nástrojové sekce, basová linka, techniky jak hrát Intro, Verzi, Bridge a Outro tedy chrakteristické částí skladby ve většině moderních hudebních stylů. MIDI styly jsou rovně navrhovány pro konkrétní tempa a čas skladby v předznamenání
  • Každý MIDI styl, je možno na stránkách před jeho zakoupením poslechnout v DEMU a hledat i podle atributů pro styl charakteristických jako klíčová skladba, interpret nebo autor, který dal stylu a jeho alternativě vzniknout nebo se prosadit.
  • Po integraci stylu do BIAB můžete Vaše styly v databázi organizovat do oblíbených často používaných a neomezeně filtrovat poslouchat úhlem pohledu aktuální skladby a vyhledávat v tzv. Style Pickeru.

  • V tomto Style Pickeru, vidíte všechny existující MIDI Styly, Real Styly a také moderní RealMIDI Styly. Druhé dva RealStyly a jejich odlišnosti si probereme v dalším pokračování. Dalo by se říci že současné MIDI styly se již dál nevyvíjejí, skočily na sadě č. 77 a jsou právě dál již vyvíjeny jako ty tzv. Real Styly. Poslední sadu MIDI stylů č. 77 jsem zaznamenal v listopadu 2015.






Žádné komentáře:

Okomentovat